Túra a Bükkben

Túra a Bükkben: Bánkút, Istállós-kő és az Őserdő Erdőrezervátum
Dátum: 2020.10.03
Ár: 9.000 Ft

Az ár tartalmazza:

- Túravezetés
- Utazás busszal

Busz indulás reggel 7:30 órakor a Déli pályaudvartól.

Túra a Bükkben egynapos bakancsos túra programja:

10 órakor indulunk túrázni a János-rét után a Nagy-rét felé túrázunk, majd Bánkút felé vesszük az irányt. Bánkút a sípályáiról ismert.  Nevét a Bán-patak forrásáról kapta. Nem alkot zárt települést, állandó lakosa nincsen. 

Tovább emelkedünk és a Bálvány-kilátóból (Petőfi-kilátó), a Bükk legmagasabb kilátójából csodáljuk meg a körpanorámát. A 956 méteren található csúcsról még 18 méter magas kilátó legfelső emeletéről nézhetjük meg az Északi-középhegységet valamint a Felvidék magas hegyeit. Itt tartunk ebédszünetet, elfogyasztva a magunkkal hozott szendvicseinket. 

A Huta-rét felé folytatjuk utunkat. A hullámzó rét, fenyők sora fogja közre, igazán bájos látványt nyújtva. A huta jelentése üvegolvasztó kemence, kohó. A Bükk ezen részén üveggyártás folyt, ezért szerepel sok település nevében is a huta szó. A rét azért kapta a Huta-rét elnevezést, mert innen termelték ki a bükkösöket, hogy a fát a huták számára szállítsák le.   Így alakul ki ez a régi funkciójában kaszáló. Az Olasz-kapu felé vesszük az irányt. A szikla átvágásával kialakított utat 18 olasz hadifogoly végezte. A sziklafalon tábla állít emléket. A kapun átsétálva hamarosan az Istállós-kőhöz jutunk. Magyarország 6. legmagasabb csúcsa 958 m magas. 

További csodálatos látnivalók várnak még ránk a túra folytatásában: Az Őr-kő 880 m magasan található sziklatetőre érkezünk. Az Őr-kő egy ördögszántotta plató. Az ördögszántás jelentése a víz eróziós, oldó hatására  karrosodott mészkőfelszín. A karrosodás pedig az éles szélű mélyedések, bordák kialakulását jelenti. Az Őr-kőről átlátunk a szomszédos Pes-kőre, amely túránk következő állomása lesz. 

A Cserepes-kői sziklaodú lesz a következő állomásunk, mely egy megkülönböztetetten védett barlang.  Ez volt hazánkban az első lakóbarlang. Tovább indulva ismét csodálatos látnivalóban lesz részünk: a bükki őserdőt a XIX. században kivették az erdőgazdálkodásból, így akár  50 méter magas bükkóriásokat is láthatunk, amelyek akár 200 évig is elélnek, majd “állva halnak meg”. Ez a Bükki Nemzeti Park erdőrezervátuma. 

Indulunk vissza a parkoló felé, miközben meglátogatjuk hazánk 12. legmagasabb pontját a Tar-követ, ahonnan főleg a déli irányba, az Alföldre tudunk letekinteni. Majd a Három-kő érintésével visszatérünk Répáshutára.

A busz 18 órakor indul vissza Budapestre.

Túratáv: 20 km, szintkülönbség: 300 méter.