Szüreti kirándulás Szekszárdi borvidékre

Szüreti hangulat a szekszárdi borvidéken Gemenci ártéri erdő kisvasút utazással.
Dátum: 2020.10.04 és 2020.10.24
Ár: 9.000 Ft

Az ár tartalmazza:

-buszos utazás Budapest - Pörböly - Szálka - Kakasd - Szekszárd - Budapest
-idegenvezetés a teljes program alatt

Helyszínen fizetendő:

Gemenci ártéri erdő kisvasút menetjegy 1.650 Ft

Szüreti hangulat a szekszárdi borvidéken kirándulás programja:

Indulás reggel 7 órakor Budapestről, a Déli pályaudvartól. Rövid utazás után megérkezünk Pörbölyre, a Gemenci Ártéri Erdő szívébe. Itt vonatra ülünk és a kisvonatról csodáljuk meg ezt a pompázatos természeti környezetet. 

30 kilométert teszünk meg az erdő szívében. A vonatút alatt élvezhetjük a természet által adottságnak számító nyugalmat, kikapcsolódunk a madarak csiripelésére és találkozhatunk a területre szinte szimbólumként jellemző vaddisznókkal is. A kisvasút jelenlegi útvonala több független vasúti pálya összekapcsolásából alakult ki és az ártéri erdő fakitermelésében nyújtottak segítséget. Amikor a Duna évi többszöri áradással ellepi a területet, az erdei utak járhatatlanná válnak. Ilyenkor nagyon fontos a kisvasút megléte, hiszen enélkül nem lehet megközelíteni az erdőt. 

Vonatos programunk után ismét buszra szállunk, de a természeti látványosságokat nem engedjük el, és a Szálkai-tó partján tartunk egy hangulatos fotó szünetet.  A tó a Szekszárdi-dombság déli részén található, mely horgászok, túrázók és a strandolni vágyók kedvelt helye, ugyanis a tó lassan mélyül, vízminősége pedig kitűnő. A természet ölelésében kicsit kikapcsolódva megismerkedhetünk egy egészen különleges színű kápolnával is.

Itt található ugyanis a gyönyörű Mausz-kápolna. Szálka és Decs község határán álló kék színű kápolnát a csodás panorámája teszi igazán különlegessé. Nevét pedig a szálkaiak húsvéti Emmausz-járásáról kapta, melynek fontos állomása a kápolna.

Ezen az útvonalon halad végig a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Szekszárd és Mórágy között vezető szakasza is. 

A Szálkai-tó látványosságai után Kakasdon folytatjuk sétánkat, ahol egy nagyon hangulatos faluházzal ismerkedhetünk meg, melyet Makovecz Imre tervei alapján építettek meg. Megismerkedünk történetével, eredetével, teszünk egy sétát majd meghallgatjuk a Szent Anna kápolna történetét, mely a Faluház mellett található. Egy kicsit megpihenve a helyi cukrászdában elfogyaszthatunk egy könnyed süteményt.

Ezt követően utunkat Szekszárd felé vesszük. Idegenvezetőnk segítségével megismerkedünk a belváros nevezetességeivel, történeteivel. Szekszárd kicsiny belvárosa gyalogszerrel  kellemes sétával bejárható. A város szívében található a Béla tér, ahol megtekinthetjük Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomát, a Városháza épületét és a Vármegye házát is.

Néhány perces sétával elérjük a nagy magyar költő, Babits Mihály szülőházát. Itt található egy szerény Emlékmúzeum, ahol gyermekkori emlékek, a fogadószoba bútorai, írásos emlékek tekinthetők meg. Az udvaron a költő bronz-szobra fogadja a vendégeket. A Béla tér déli részén a sétáló utcán keresztül megismerkedünk a Garay tér egyik meghatározó épületével, a Nemzeti Színházzal. Itt működik az ország egyetlen német nyelvű színháza.

A látványosságok megtekintése után, szabadidő keretein belül elfogyaszthatunk egy kávét vagy egy pohár szekszárdi bort a város főterén.
 

A busz 19 órakor indul vissza. Érkezés Budapestre az esti órákban.