Via ferrata

Via ferrata vagy Klettersteig több mint 100 éves múlttal rendelkező napjainkban egyre népszerűbb sport. Szó szerinti fordításban “vas utat” jelent, mely a sziklafalra előzetesen felszerelt biztosítási (létrák, lépcsők, hidak, fémkábelek, láncok, mesterséges lépések és fogások ) elemekre utal. Ezeket a helyeket a kiépített segítség nélkül csak tapasztalt hegymászók érhetnk el. A kiépített rendszerhez egy speciális biztosító ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozhatunk, mely alapvetően 2 részből áll.

Gear for via ferrata includes special lanyards that connect to a climbing harness and feature two shock-absorbing arms. A pair of locking carabiners sit at the end of each arm, ready to connect you to the climb

A túrázás nélkülözhetetlen része a sisak mely megvédi a fejünket a lehulló kisebb kövektől. A felszerelés helyes használatát túravezetőink mutatják meg a helyszínen. Ez a fajta túrázás némi gyakorlatot és fizikai állóképességet igényel.
Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. A via ferrata útvonalaknál az "A" jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az "F" betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják.

Nagyobb térképre váltás