Románia, Cserna

HerkülesfürdőRománia legszebb völgyében egy helyen megtaláljuk a rafting és vadvízi kalandot, a gyönyörű túra útvonalakat, a városnéző programot, egzotikus szórakozási lehetőségeket, a termálfürdőzés örömeit, bázisunk mellett a kényelmes szállást és éttermet.

Ez az első ránézésre könnyűnek tűnő folyó mindig meglepetéseket tartogat. A Soca felső szakaszához hasonló, mély völgyekben szikla labirintusok és lépcsők közt rohanó víz, kanyargós zúgókkal emlékezetes rafting élményeket garantál. Bejáratott csapatunkkal szikláról sziklára, küzdelmesen megszerzett tapasztalataink birtokában biztonsággal bonyolítjuk le rafting programjainkat.

Rafting programunkon vízállástól függően 2 személyes trekkhajóinkkal vagy 6-8 személyes nagy raftokkal állunk rendelkezésre. Általában vegyes rafting túrákat szervezünk, lehetőség szerint mindkét hajónemet kipróbálhatjátok egy-egy turnuson belül.

Rafting után kiegészítő programok:
Gyalogtúra, városnézés, termálfürdők.
Rafting besorolás: WW II-IV, szükség esetén átemelésekkel
Rafting program: 2x3 órás vadvízi evezés lehetőség szerint a folyó más-más szakaszán.
Rafting turnusok: hétvégenként március végétől május közepéig zajlanak délelőtti és délutáni beosztással, a jelentkezés sorrendjében.

Étkezés: Rafting után saját költségen, a bázisunk melletti panzióban, illetve Herkulesfürdőn.
Utazás: Egyénileg. Herkulesfürdő távolsága a kiszombori határ átkelőtől kb. 245 km, Budapesttől kb. 445 Km. A rafting pálya még kb. 20 km a beszálló függvényében.
Szállás: Saját költségen, helyszíni fizetéssel, a bázisunk melletti panzióban, illetve több szállodai lehetőség Herkülesfürdőn 10-15 Euro/fő/éjszakától.

A túradíj: 20.000 Ft/fő

Bővebb információ:
Fontosnak tartjuk, hogy átadjuk a szükséges utazási, szállás és egyéb információkat.  Minden tavasszal a romániai Cserna folyón kezdjük a rafting szezont.

Szűk folyóvölgy, vadregényes környezet, víz alá húzódó hatalmas sziklafalakkal, lépcső sorozatokkal, zúgókkal, sziklalabirintusokkal. Romániában a Déli Kárpátokban a Mehádiai és Cserna hegyek között nagyszerű rafting kalandok várják a jelentkezőket.
Évről évre népszerűbb ez az egyedülállóan izgalmas folyó, csodás hegygerincek között primitív erdei termálfürdő, jó szálláshely, étterem valamint Herkulesfürdő teszi felejthetetlenné ezt a kalandot. A rafting után több gyalogtúra és kanyoning túra is vár a Csernavölgyben, barlangtúra a Kazán szorosban. A rafting hajókból, vagy a szállásokon és éttermekben relatív kényelmes körülmények közül csodálkozhatunk rá az öszvérháton utazó egyszerű pásztorokra és az újgazdagok szuper terepjáróira.
Felfedezőnek érezheted magad, mivel itt még az újdonság miatt nem következett be az egyébként minden rafting pályára jellemző zsúfoltság. A rafting túra közben két gyalogszerrel nehezen megközelíthető vízesést látogatunk meg.
Rafting programjainkat minden esetben az érintetlen, a lakott települések és bármiféle szennyező forrási lehetőség feletti folyószakaszokon, bonyolítjuk!

Külön szerencsénk, hogy az éghajlat a déli fekvés miatt jóval melegebb, mint az Alpokban lévő rafting pályákon. Az éghajlat, illetve a korábban bekövetkező olvadás teszi lehetővé a márciusi rafting túrakezdést, amivel még ráadásul elkerüljük a környékre nyár elejétől jellemző turista áradatot. A Cserna völgyében és Herkulesfürdő környékén általában melegebb van, mint nálunk, ilyenkor 10-25 C a várható hőmérséklet. Túrázáshoz bakancs, esőkabát és polárpulóver jó, ha van nálatok.

Útvonal:
Szeged, Kiszombor,(ez egy új határátkelő Makó előtt egy körforgalomban Timisoara-Temesvár felé), Timisoara, Lugoj, Caransebes, Baile Herculane. Ez egy nemzetközi főút Temesvártól, az út Karánsebestől vacak, addig tűrhető. Folyamatosan zajlik a teljes felújítás, átépítés. A főútról a Baile Herculane Vasútállomásnál kell balra lekanyarodni, ez a rövidebb. Így át kell menni a városon a Cserna folyó völgyében tovább a hegyek felé, a várostól kb: 12 km a találkozási pont, a Motel Dumbrava.
Valamivel hosszabb (1-2km) de egyértelműbb, ha pár száz méterrel a vasútállomás után a Tirgu Jiu táblánál hajtotok le balra. Ugyanoda juttok, csak a város felett a hegyoldalban megy el az út. Az út során elmentek egy duzzasztógát és a tó mellett. A Cserna torkolat felett 1 km-re az út jobb oldalán van a Motel, a bázisunk. A szállás általában Herkulesfürdőn, vagy a Dumbrava Motelben van.
Úthasználati díj: Csak a főutakra kell, a Cserna felé Kiszombori átkelés esetén csak Temesvártól szükséges, ott a nagyobb kutaknál kapható. A forgalmi engedély alapján adják ki, a motor teljesítmény és környezetvédelmi kategória alapján, az 1 hetes még egy kis busz esetében is 1000 Ft alatt van, egy átlagos személyautó kb: 4-600 Ft.

A hivatalos pénznem a Lei. A forintot általában országon belül nem fogadják el, célszerű a határon váltani Leit. Az EURO lejjebb is váltható, de az árfolyam kérdéses. A szállásokon általában váltanak Eurót, de tudni kell az érvényes árfolyamot. Lej lehetőleg legyen nálatok.

Szállás
A túradíj befizetése után térképvázlattal, útvonal megadással és a szállás, étkezés stb. szervezéséhez nyújtunk segítséget.
Általában 12-15 Euro körül már található elfogadható szállás.
Térerő: Általában használhatóak a mobiltelefonok, viszont Herkulesfürdő felett, illetve a bázisunknál már nemigen van térerő.
Étkezés:
Valamivel olcsóbb mint nálunk. A bázisunkon a villás reggeli KB: 2 Euro. Egy fő étel kb: 1000 Ft. Általában lassú a kiszolgálás, a 9 órás ruhaosztáshoz már 8 kor ki kell kérni a reggelit.

Szórakozás, városnézés, kultúra
Városnézés az 5 km-re lévő Herkulesfürdőn. Egy város a XIX.edik századból. Kissé megkopva bár, de hamisítatlan monarchiabeli hangulatot kölcsönöz a teljesen ép belváros, sok fürdőpavilonnal és teraszos hotelekkel. Ugyanitt több balkáni DISCO és Bar illetve Night Club várja a virgoncabbakat.
Herkülesfürdő mellett igen egyszerű (primitív) erdei termál medencékben melegedhetünk fel a túrák után és esténként.

Az idő eltolódás: Romániában 1 órával előrébb járnak.
Mi minden esetben a magyar időt használjuk!!
Találkozás:
Délelőtti turnus: Szombat-vasárnap reggel 9.-kor a Motel Dumbrava parkolóban.
Délutáni turnus: Szombat 14 óra, Vasárnap 13 óra a Moltel Dumbrava parkolóban.